Wat doe ik anders?

by - augustus 18, 2017


Wat heb ik geleerd van onze 'andere manier' van leven? En wat ben ik anders gaan doen? Het is een beetje een van alles en nog wat post.

Dit zijn de onderwerpen die aan bod komen```;

Sparen en besparen

De afgelopen 1,5 jaar is een soort ommekeer geweest in denken en doen. Langzamerhand zijn we gewend aan het sparen en besparen. Het is gewoon een manier van leven geworden. En heel eerlijk het is echt niet moeilijk en mij zo meegevallen. Ik dacht heel eerlijk dat het moeilijk zou zijn maar we doen het wel op onze manier. En ik denk dat dat het is. Je moet het doen op je eigen manier dan hou je het vol en ben je gemotiveerd. Wij voelen ons goed met de manier waarop we het doen!
Onze financiële buffer groeit en dat is een heel fijn gevoel. Dat is ook een zeker een doel dat we blijven volhouden. Er wordt nooit iets zomaar van de spaarrekening gehaald. Het moet echt een grote noodzaak zijn willen we dat doen. En als het gebeurd omdat het niet anders kan dan zorgen we dat het bedrag zo snel mogelijk weer terugkomt op die rekening.

Op onze en/of staat tegenwoordig aan het eind van de maand een bedrag dat ik laat staan. Dat hadden we eerst niet hoor, aan het eind van de maand was die helemaal leeg.  Zo groeit ook daar een kleine buffer. De 10% regel waar ik mee begon is nu 20% geworden en dat betekent dat ik altijd 20% van het bedrag aan het begin van de maand van de en/of stort naar de spaarrekening. Alles wat extra binnenkomst hoe klein dan ook, wordt overgeschreven naar de spaarrekening

Verder houden wij onze eigen zak- en kleedgeldrekening aan omdat het lekker is om iets te doen of iets te kopen wat je leuk vind of wat je graag wil hebben. Het gevoel om ook eens iets te kunnen 'verbrassen' als je dat wilt ondanks het sparen en besparen. Van de deze rekening kopen wij ook onze kleding en de dingen voor onze hobby's.

Ik hou elke week trouw de excelsheet bij met wat er uitgaat. Zo hou ik inzicht en overzicht. Dat geeft mij rust in mijn hoofd. In de vakantie was het een beetje verwaarloosd maar dat merkte ik ook direct in mijn portemonnee en in mijn hoofd.

We houden de aanbiedingen goed in de gaten en blijven onze boodschappen doen bij de Lidl dat bevalt prima. Het enige dat wij ergens anders halen is het kattenvoer.

Tegenwoordig maak ik wel zelf mijn wasmiddel (voor de witte en de bonte was), dat bevalt goed maar ik vind het ook leuk om te doen. Sommige dingen zijn niet zoveel moeite en als je zorgt voor voorraad hoef je het niet elke week te doen.

Ik gebruik geen wasverzachter meer maar schoonmaakazijn. Hoewel ik in het begin een beetje huiverig was voor de lucht,  kan ik je zeggen dat je er niets van ruikt en je was superzacht is. Dus dat bevalt ook heel goed.

Het zelf maken van het wasmiddel in combinatie met de schoonmaakazijn hebben er voor gezorgd dat mijn wasmachine nu ook superschoon is. Kon er vroeger nog weleens een raar luchtje in de machine hangen en aan mijn was, dat is nu helemaal weg.

Het recept dat ik gebruik heb ik van de site (KLIK) zelf wasmiddel maken:

Zelf wasmiddel maken voor de witte was  • 40 gram zeep (ik gebruik sunlightzeep maar je kunt ook een andere zeep gebruiken)

  • 40 gram soda

  • 2 1/2 liter water

Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt. een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 80 ml wasmiddel per wasbeurt.

Wasmiddel maken voor de gekleurde was  • 40 gram zeep

  • 2 1/2 liter water

Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe!

Verder ben ik een grote fan van baking soda, dat gebruik ik voor heel veel dingen. Waar je het allemaal voor kunt gebruiken kun je vinden op de site (klik) Baking Soda infotheek

Verder gebruik ik schoonmaakazijn ook voor heel veel dingen. De meeste schoonmaakmiddelen zijn mijn huis uit. Ik koop de schoonmaakazijn van Groenland. Ik meng het met water in een spuitfles en dat werkt prima. Mijn glazen douchedeur wordt er heel schoon van omdat het gelijk ontkalkt. Ik gebruik wel die met het citroenluchtje omdat ik dat net iets lekker vindt ruiken.

Ik maak ook tegenwoordig mijn eigen crème met avocado olie en bijenwas. Ik heb hier wat mee geëxperimenteerd om te komen tot de juiste verhouding die ik fijn vind om te gebruiken. Niet te vet want dat vind ik niet fijn. Ik gebruik het voor mijn gezicht maar ook voor de rest van mijn lichaam.

Ik heb het recept gevonden op Pinterest maar ook via Google kun je vele recepten vinden. Zoek vooral dat recept wat je aanspreekt en fijn vindt in het gebruik.

Verder gebruik ik geen wattips meer en make-up reinigingsmiddelen. Ik gebruik wel niet zoveel make-up maar als ik ga werken wil ik toch wel iets op mijn gezicht en wimpers doen. Via een collega kreeg ik een gezichtsreinigingsdoekje van Optidee. Ik moest er wel aan wennen maar heerlijk dat je gewoon met een doekje met een beetje warm water je gezicht kunt schoonmaken zonder allerlei troep. En leuke bijkomstigheid is dat mijn gezicht heel zacht aanvoelt. Helaas zijn ze niet te bestellen via een webshop maar het gaat via party's. Gelukkig kan ik ze bestellen bij mijn collega's want heel eerlijk hield ik al niet van Tupperware en lingerieparty's omdat het je altijd meer geld kost dan je wilt.

You May Also Like

0 reacties

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.